FIASKO #7

 

FIASKO # 7 ilmestyi loppusyksystä '93 ja sisälsi juttua mm. siirtolaisuudesta, espanjasta, seksismistä ja vanhoista Tampereen hc-ukoista. Tuon Jakke & Nappi-haastattelun voitkin lukea tästä lehden sähköisestä arkistoversiosta. Muistelinkin tuossa juuri, että haastattelu on niitä hauskimpia, mitä ikinä olen tehnyt, Jakke ja Nappi vetivät koko jutunteon ajan erilaisia juomia napaansa ja loppupuolella puhe tuppasi jo hieman shammaltamaan...

WANHAT HARDCORE-HERRAT JAKKE & NAPPI

Tämä Jaken ja Napin haastattelu tehtiin Tampereella Jaken kämpällä elokuun loppupuolella (1994) alunperin Ilmestyskirja-ohjelmaan, mutta koska jutusta jäi paljon hyvää tavaraa yli, niin tässä haastattelu (lähes) kokonaisuudessaan. Kuolleet Kukat heitti haastattelupäivän iltana ekan keikkansa vuosiin, syksyn mittaan ne on soitellu keikkoja siellä sun täällä... Jos sattuvat olemaan jossain keikalla niin kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa.
Haastattelu on purettu ääninauhalta, joten voi olla, että muutamat bändinimet on kirjoitettu päin vittua, mutta eiköhän noista nyt jotain ymmärrä. Ja Kaaoksen Nukke-eepeekin on jo ehtinyt ilmestyä.
"Vanhat herrat ottaa taas rankemman otteen"

Miten, milloin ja minkälaisissa olosuhteissa teille aukesi tää punk-juttu ?


Jakke: Mulle se tuli v.'77 sillä perinteisellä tavalla, nää Pistolsit, Ramonesit, Clashit ja muut, siitä se on jatkunu näihin päiviin asti. Aluksi se oli tietysti vaan lähinnä musiikkia, mutta ideologinen puoli tuli ehkä Crassin mukana -79, aloin ottamaan selvää että mistä lauletaan.
Nappi: Ehkä Ramones oli ensimmäinen, mikä kolahti oikein tosissaan. Mä oon vähän tuolta maalta oikeastaan kotoisin...
Jakke: ...Ylöjärveltä...
Nappi: ...ja siellä oli tietysti Eppu Normaali, mut oltiin vähän pimennossa, ei siellä oikein muuta tiedetty ku Ramones, Clash ja Sex Pistols. Kun iän myötä alkoi liikkumaan vähän muuallakin, niin siinä tuli sitte kaikki muut mukaan. Crassista vielä, mä inhosin sitä ensin kun en oikein ymmärtäny siitä yhtään mitään. Vasta kun alkoi ymmärtämään sanoja ja muuta vastaavaa niin siitä rupes pikkuhiljaa tulemaan tosi must-juttu, siinä alkoi vähä pitään Pistolsejaki pelleinä.


Oliko Tampereella sillon 70-luvun lopulla paljon punkkareita ?

Jakke: Täällä oli helvetisti jengiä, Safety Pins Club järjesti klubi-iltoja, bändejä oli... Oliko se nyt '81 kun Dead Kennedys oli täällä niin sellanen tuhat ihmistä vetävä paikka oli täynnä. Kyllä täällä sellaset tuhat tyyppiä pyöri niissä jengeissä, mutta valtaosa on nyt jääny, hyvä jos parikymmentä niistä on jäljellä, jos sitäkään.


Missä vaiheessa teille tuli nää bändijutut, minkälaisia ne teidän ensimmäiset omat orkesterit oli ?

Jakke: Mulla oli ainakin Porttikielto '78 lopulla ja '79 lopulla soitettiin Safetry Pinsille. Sit tuli Amiral Nelson, jonka kanssa me tehtiin Johanna Recordsin kokoelmalle yks biisi. Se vaihtui siitä Kaaokseen eli heitettiin edellinen laulaja pois ja vaihdettiin nimi.
Nappi: Meillä oli - kehtaako sitä sanoakaan - tämmönen bändi ku Rötslöffels... Parhaat kaverit Ylöjärvellä, eikä meillä ollut edes rumpalia, mun huoneessa treenattiin kovasti ja tehtiin muka hyviä biisejä. Näin jälkeenpäin ajateltuna se oli kyllä kauheeta... Bändijuttu alkoi ihan tosissaan joskus '82 keväällä, mä ostin rummut ja meillä oli sellanen bändi ku Aivokuolema. Meillä oli yhteinen keikka Kaaoksen kanssa ja sillon just Jakke tais pyytää mua bassoon Kaaokseen ja siitä se sit lähti oikein tosissaan, sen jälkeen mä oonki soittanu bassoa ja niin edespäin...
Jakke: ...Riistetyissä ja Pyhissä Nukeissa... Olin mäkin päivän Pyhissä Nukeissa, kun Nappi lähti pois niin ne pyysi mua heti. Olin Soundin jutussakin kuvassa mukana. Seuraavana päivänä Jokke Pokela eli Rike Jokela soitti treeneihin, mä sanoin ett mä lähden vittuun. Se oli mun urani Pyhissä Nukeissa.

Tampereella oli sillon '82 just nää kaikki "jumaluusbändit" eli Kohu-63, Riistetyt, Kaaos, Bastards... Millä tavalla ne kaikki syntyi ? Oliko ne kaveripiirejä vai kilpailevia bändejä ? Minkälaiset tunnelmat sillon oli ?

Jakke: Kohu-63 oli ollut jo vuodesta -78., sillon ne ei olleet niinkään hc-juttua, Lätällä oli R.A.S, joka oli enemmänkin hooseetä. Sitten oli Cadgers (josta tuli Riistetyt) siinä '81, meillä oli jo '80... Jotenkin alettiin tuntemaan toisiamme ja alkoi tietty yhtenäisyys. Olihan siinä aina sellasta, ett Bastardsit oli "lukiopunkkareita" ja me olitiin Disorder-Bristolin miehiä niinsanotusti. Me vedettiin Sorbusta ja ne kävi pizzalla... Mut kyllä siinä kuitenkin oli tiettyä yhteishenkeä, bändeistä vaihteli jengit toisiin bändeihin, oli Tampere SS ja mitä muita...

Kerro sä Nappi jotain Riistetyistä kun oot siinä ollu...

Nappi: Mä menin Riistettyihin sillai että Kaaoksessa oli jonkinlainen suvantokausi ja kauhee energia olis ollu soittaa... Nää sattui soittamaan mulle, siinä mä sitten soittelin hetken aikaa ja sit muistaakseni Perry lähti inttiin tms., meinas sekin bändi hajota. Tuomiopäivä-ep on just niiltä ajoilta. Jokke Pokela tuli tietysti taas paikalle pelastavana enkelinä, sen piti tulla vaan jollekin keikalle soittamaan, siitä se sit innostui ja alkoi kailottamaan lehdissä että Riistetyt & Bastards on yhdistyny. Yhtäkkiä huomasin, että tässähän tehdään levyä niin että soitetaan Bastardsin biisejä Riistetyt-nimellä ja kaikkea mahdollista.
Yhdessä välissä oli tulossa kolme älpeetä viikon sisään ulos, suurin osa oli jotain vanhoja Riistetyt- ja Bastards-biisejä. Kolmas LP oli tää Pyhät Nuket-juttu, se oli täysin vitsi alunperin, mutta alkoi sit menemään siihen malliin, että otetaan liian vakavasti ja raha alkoi pyöriin jätkillä silmissä... Se oli ihan mun periaatteita vastaan ja lähdin menemään. Jätkät luuli ilmeisesti, että mä lähdin vaan Pyhistä Nukeista mutta jäin Riistettyihin - samat jätkät soitti kummassakin bändissä ! Ajattelin ett perkele, lähdetään sit Riistetyistäkin, se viimeinen LP missä soitan alkoi olemaan vähä liian ylituotettua & liian siistiä, Jokke Pokela oli lainannu hirveen nipun hevilevyjä kaveriltaan, kuunteli soundeja ja blokkas kohtia biiseihin. Mä ajattelin ett ei jumalauta, nyt loppuu...

Oliko sillon helppo kustantaa/antaa kustannettavaksi levyjä, oliko rahakkaita & aktiivisia tyyppejä vai pitikö aina kerjätä jotkut kustantamaan ?

Jakke: Vote laitto ekat Kaaokset ulos, sitten tuli Vilenius. Periaatteessa vaikka olis tehnyt mitä paskaa vaan, niin sen olis joku laittanu ulos ja tulihan sitä paskaa tehtyäkin. Vileniukselle tehtiin yks juttu ja se yritti Saksaan jotain älppäriä, mut me ei haluttu sille Rock-O-Ramalle, koska se oli tekemisissä uusnatsien kanssa. Me ei olla koskaan tehty mitään diilejä kenenkään kanssa paperille. Me annettiin rovaniemeläis-oululaiselle Koiralle älppäri kustannettavaksi, se lupasi kauniita asioita yms., se oli muka hirvee idealisti, mut se häipyi johonkin rahojen ja muiden kanssa. Ei me mitään rahaakaan oltais haluttu, mut ettei siitä olis tullu mitään sellasta riistohommaa. Kyllä sillon periaatteessa - jos nyt oli vähänkään kelvollista ja julkaistavaa kamaa - niin sai sen ulos.

Mitä mieltä te ootte tästä nykyajasta kun Kaaoksenkin levyjä kuulemma kaupataan tuolla kovaan hintaan, onks niillä niin paljon sellasta arvoa että niitä kannattaa satasenkin hintaan tuolla kaupitella ?

Jakke: Totaalinen Kaaoskin on jossain ollut 150 mk... Hinnat on noussu niin saatanasti Record Collectorin ja muiden kautta. Sen takia meillä olis tarkoitus uudelleenjulkaista Totaalinen Kaaos, että ihmiset sais sen halutessaan kohtuuhinnalla ja muuta stuffia siinä mukana. Ei niistä kannata hirveitä hintoja maksaa, en mä ainakaan maksais kenenkään levyistä 150 mk tai satasta jostain sinkusta.

Miten syntyi Kaaoksesta sitten Kuolleet Kukat ?

Jakke: Nappi oli lähtenyt Nukeista ja meillä oli Kaaoksessakin huonot välit keskenämme. Nappi oli siinä "joutomiehenä", me diggailtiin Crass-recordsin bändejä helvetisti, Amebix-meininkiä... Bastardsin Masa tuli rumpuihin ja alettiin vääntämään kolmisteen.
Nappi: Tää perustaminenhan oli siitä hauska juttu, että oltiin beileissä kaikki kolme ja ton Jaken kanssa puhuttiin pitkän aikaa, että pitäis laittaa jonkuntyylinen bändi kasaan, sattui oleen Masa vanhana rumpalina paikalla ja pyydettiin se. Kolme kertaa treenattiin kolme biisiä ja mentiin Vaasaan keikalle.
Jakke: Kunhan nyt soitettiin jotain, mulla oli kuitenkin Kaaos siinä vielä riippakivenä...

Millä tavalla Kaaos-diggarit suhtautui Kuolleisiin Kukkiin, joka kuitenkin oli rauhallisempaa ja synkempää musaa ku mitä Kaaos ?

Jakke: Ekan eepeen A-puoli vastas vähän sitä mitä me soitettiin sillon livenä. Ekoilla keikoilla ne oli vähän suu auki kun ne odotti että mä heilun hirveessä kännissä soppapullo kädessä ja me heitetään hirveetä ylinopeeta hooseetä, sit ku me vedettiinkin tollasta Amebix-Killing Joke-Crass- jne. linjaa, nii oli ne vähän sillee...
Nappi: Tietty porukka alko oleen ihan innoissaan, tällaset jotka diggas jotain Amebixiä ja tän tyylistä kaiken muun ohella. Pikkuhiljaa sitte alkoi muutkin jollain tapaa diggailemaan sitä.
Jakke: Mut ei siellä mitään suuria yleisömellakoita tullut, niinkuin joillain tietyillä Kaaoksen Lepakon keikoilla, Sburg sanoi meitä joskus Laamassa "mellakkaryhmäksi". Ei semmosia ryntäyksiä ollu, mutta sellasta hillittyä, heh...

Miten kauan tää Kuolleet Kukat-jakso kesti ja mihin se päättyi ?

Jakke: Ei se oo koskaan päättyny, se oli suunnilleen '84-'86. Me taidettiin sit vaihtaa vähän nimee.. Se vaan hiipui kun ei ollu kämppää, ei jaksanut...


Mitä te ootte sit näihin päiviin asti tehneet kun oli jakso ettei mitään kuulunut, oottakste vain ollu ja soitellu omia juttuja, juonu viinaa...?

Nappi: Oikeastaan melkein kaikkea noita...
Jakke: Meillä oli sellanen ku Kiss Me Deadly, se loppui kans siihen, kun ei ollu treenikämppää, sit mulla oli jotain sellaisia projekteja kuin Treston Babies ja ennen grunge-aaltoa Napin ja ex-Riistetyt Piisen kanssa sellanen sub-pop-bändi joskus '89-'90... Semmosta yritystä laittaa aina jotain pystyyn mut se on aina vähän jääny.
Nappi: Mulla oli Pet Semetery ainakin pari vuotta. Tehtiin helvetisti nauhaa, oltiin studiossa ja kaikkea, mutt sitä ei vaan noteerattu ikinä, mun mielestä se oli ihan käypää stuffia. Mä olin opiskelemassa koko ajan mitä se bändi oli. Sen jälkeen oli sit hiljaista, sit oli Die Hard Losers, siinä soitti vanhoja Blitzkrieg Boys-tyyppejä ja Piise, se oli sellasta Ramopoppia, vähän rankempaa, Raipekin (Riistetyt, Hank and His Milkmen) oli siinä. Die Hard Losers loppui kun laulaja luuli olevansa GG Allin ja sillä alkoi mennä vähän siihen malliin, että hävetti mennä keikoille kun se taas sekoilee siellä. Me oltiin jammailtu parin hämeenkyröläisen tyypin kanssa aiemmin ja aateltiin pistää bändi pystyyn, Hatebreeders, jonkinlaista grungea se oli olevinaan. Se oli ihan viime kevääseen asti, heitettiin pari keikkaa I-klubilla, selasta vauhdikkaampaa kolmen sonnun meininkiä.
Jakke: Oli meillä MTT tossa viime keväänä, heitettiin kaks keikkaa, mä soitin skittaa ja Nappi beisiä.

Miksi tää Kuolleiden Kukkien Vallakumous-eepee julkaistiin, se on kuitenkin aika vanhaa materiaalia.

Nappi: Me oltiin oltu vähän pippaloimassa Fight-records-miehen kanssa ja se oli meillä yötä. Se oli julkassu just vähän aikasemmin SIM:IN Tullaan takaisin-eepeen. Mä soittelin jotain vanhoja demoja kun se kyseli onko mulla niitä, mulla oli Kuolleiden Kukkien älpeen demo, se innostui siitä ja alettiin kehittelemään sitä juttua. Meni joku muutama kuukausi kun saatiin se pihalle.
Jakke: Meillä oli kyllä aikanaan 80-luvun lopulla tarkotus, että jos laittais vaikka flexisinkkuna pari biisii, Ruumiinavaus oli ehkä se jonka takii mä halusin että se julkaistaan. Siitä ei koskaan tullu mitään... Me aateltiin ett laitetaan se ulos, eihän se kai ketään haittaakkaan.

Teiltä on nyt tulossa jotain juttua, niinku että Kuolleet Kukat jatkuis tai jotain...

Jakke: Me ollaan aina valmiita keikoille ja kyllä meillä oli puhetta, että jos ei tällä samalla nimellä jatketa nii vaihdetaan nimeä ja biisejä. Vanhat herrat ottaa taas rankemman otteen, näyttää nuoremmille, että mistä se kana pissii...

Miltä teistä tuntuu, kun tuolla on sellasta punk/hc-jengiä jolla lukee takissa Riistetyt ja Kaaos ? Onks teillä nostalginen olo, että "noi diggaa" vai hävettääkö teitä ?

Jakke: Ei se nyt ainakaan hävetä, kyllä se on ihan nastaa oikeastaan, tulee jonkinlainen mielihyvän tunne.

Nyt on kuitenkin sellanen '82-hc-aalto mun mielestä pykimässä, eli just nää Kaaos-Riistetyt-tyyliset bändit tulossa. Onks teillä mitään sitä vastaan, että vanhoista Kaaoksenkin biiseistä otetaan mallia ?

Jakke: Ei todellakaan, esim. Uutuuden jäbät on soittanu keikalla Kaaosta, samoin SIM, mä oon ollu jollain SIM:in keikalla laulamassa mm. Kytät on natsisikoja-biisin.

Ootsä koskaan ajatellu panna Kaaosta uudelleen pystyyn ?

Jakke: Oli semmosta pientä, mutta Pokon kanssa päädyttiin asiaan että ei koskaan enää. Se Lepakon keikka joulukuussa '85 oli viimenen. Kuolleet Kukat ei oo koskaan hajonnu, ett me ei tulla sellaseen buumiin että kootaan joku saatanan Vandaalit yhteen tai vastaavaa. Ei siinä oo järkee, esim. Kalle ja Epe tekee ihan muita juttuja, ett se olis vähän kusetusta loppujen lopuksi.

Mut eikös Riistetyt ole "perusteilla", mun mielestä Vilenius myy niitä koko ajan keikoille, mutta Helsinkiin on ainakin tullu sellasta tietoa, että ne pyytäis useita kymmeniä tuhansia markkoja rahaa...

Nappi: On vähän ihmetelty kun ollaan Rumbasta nähty, että joku myy Riistettyjä keikalle... Oon ihmetelly ja kyselly mut kukaan ei oo oikein tienny, että ketä siinä yleensä soittaa.
Jakke: Itse Vivian Bardot eli Lateri on pyytäny mua ja Nappia useampaan kertaan tähän uuteen Riistettyyn joka soittais vanhoja Riistettyjen ja Kaaoksen biisejä, mutta me ollaan aina hymähdelty kyseiselle asialle. Mä vähän luulen, että kun Tuomiopäivä-ep ilmestyi uudelleen vähän aikaa sitten niin Lasse on saanut humalapäissään päähänsä, että Riistetyt pitää laittaa kokoon. Käyhän se laulutunneilla nykyään...

Mitä nää vanhat Bastards/Riistetyt/Kaaos-tyypit (jotka ei soita Kuolleissa Kukissa) tekee nykyään, onko ne mitenkään musiikin kanssa tekemisissä ?

Jakke: Poko yrittää saada Lätän kanssa ilmeisesti Kohu-63:a jotenkin jaloilleen taas, että ei Poko oo muuttunu yhtään. Lasse-Lateri elää vielä niissä Amerikan unelmissa...
Nappi: Kovasti on bändiä, jenkkikiertuetta ja sooloälpeetä olevinaan, mutta mitään ei oo tapahtunu...
Jakke: Se on sellanen Guns'n'Roses-mies. Risto Jokelalla eli Jokke Pokelalla on joku videofirma tms., Bastardsin Masalla on divari Tampereen keskustassa, Sidney on vanha Ramones-Clash-mies ett ei se siitä muutu vaikka onkin insinööri, Jaska elelee muijansa kanssa Sääksjärvellä, Kaaos-Epellä on Little Roxette, joka on jokseenkin raivoisa rock'n'roll-bändi, Kalle heittää aika paljon duo-trubaduuri-keikkoja...
Nappi: Perrystä mä en oo kuullukkaan mitään pitkään aikaan, Stydy asuu Kuljussa yhä edelleen, Piise treenaa himassa kauheesti kitaransoittoa jne.

Miten nää vuodet on vaikuttaneet teihin, kun ajattelee 10 vuotta taaksepäin, kun oli niittiä ja kaikkee... Onko mitään muuta tapahtunut kuin tukka kasvanut, oottakste kasvanu jotenkin "Henkisesti" ?

Nappi: Kyllä varmaan, sitä on alkanu ajatteleen asioita paljon laajemmalti ja on tullu paljon suvaitsevaisemmaksi tiettyjä asioita kohtaan.
Jakke: Ainakaan mitään aikuistumisen merkkejä ei oo...
Nappi: Perusajatus on kumminki ollu koko ajan sama, ei se oo mihinkään muuttunu.
Jakke: Emmä tiedä onks sitä niin siistiytyny, kyllä sitä on epäsosiaalisen näkönen ulkonäöllisesti ja muutenkin elämäntavat on epäsosiaalisia ja systeemin ulkopuolisia, ketkuillaan työkkäreillä ja soskurahoilla jne. Ja onhan mulle tullu kaksi lastakin, tosin mä en asu heidän kanssaan. Kyl me niitä samoja ukkoja ollaan vaikka ikää on tullu muutama vuosi enemmän.

Muistelettakste koskaan niitä hurjimpia Kaaos-aikoja, istutte täällä keinutuolissa...

Jakke: Suunnilleen... Kyl aina kun päästään kimppaan ja siin on vähän vinkkua tai muuta... Me ollaan täysin no drugs-linjalla, mut kun vedetään viiniä niin kyllä me muistellaan jos jostain asiasta tulee mieleen niin "Muistatsä sillon, vittu oli nastaa siellä ja siellä ku kaatuiltiin " ja niin edespäin.

Onks ne haikeita muistoja, ett sillon oli nuori ja villi ja vapaa, vai onks ne sellasia ett "No, eipäs nyt puhuta siitä"...

Jakke: Me ollaan vielä edelleenkin nuoria ja villejä ja vapaita...
Nappi: Kyllähän sitä samaa touhua vois yhä edelleenkin jatkaa, mutta sitä on jollain tapaa rauhottunu.
Jakke: Ei oo enää niin kova kunto ku sillon...

Seuraattakste milään tavalla tätä nykyistä punk-juttua, käyttäkste keikoilla, ostatteko levyjä jne. ?

Jakke: Kyll mä ainakin seuraan aika aktiivisesti. Levyjä ostan tietysti sen mukaan mitä on rahaa ja mitä oon kuullu. Noi Bad Religionit ja muut on tietysti pakolliset... Zinejä tulee ostettua ainakin keikoilla, kyl sitä sillee seuraa eikä oo ihan täysin ulkonakaan.

Kun vertaat nykyaikaa '82-aikoihin niin onko tässä ajassa sellasta punk-henkeä ku oli silloin, tai mitä aina puhutaan ett sillon oli täydelliset punk-ajat, kaikilla 5000 niittiä takissa jne.

Jakke: Aina sanotaan, että sillon oli jotain, se oli oikeata jne. Nyt on suht' pienempi jengi, sillon oli ympäri Suomea ihan pikkumestoissakin helvetisti jengiä. Nyt on kuitenkin paljon enemmän keikkoja ku sillon, meki heitettiin Kaaoksen kanssa n. keikka kuukaudessa, nyt jollain Turun Taudilla saattaa olla kuusikin keikkaa kuukaudessa. Keikkoja on enemmän mutt jengiä ehkä vähemmän.

Elääkö punk teidän mielestä ?

Jakke: Kyl se elää, se elää niin kauan kun on elämää !
Nappi: Mä oon aikaisemmin jossain haastattelussa sanonut, ett eihän punk oo koskaan edes syntynyt, se on ollu aina, jonkinlainen vastaava juttu. Ja eihän se mihkään voi tosta hävitä.
Jakke: Loppujen lopuksi se on nyt vielä enemmän pinnan alla ku sillon, sillon kirjoitettiin lehdissä... Kun tuli ekat keesipäät, joilla oli tuhat niittiä rotsissa jne. nii se oli jotain uutta, nyt sellasia tyyppejä näkee harvemmin, mutt sillon niitä oli katukuvassa paljon enemmän. Nyt se on jääny pinnan alle ja toiset ei edes tiedä, että on olemassa mitään punk- tai hc-sceneä enää.

Jotain uutta levyä/vanhaa uutta/uutta vanhaa...?

Jakke: Kaaokselta tulee lähiaikoina se viimenen demo mitä ei koskaan julkaistu eepeenä. Mulla on tässä sivussa sellanen punkbändi ku Wake Up Dead, mutta mä en tiedä mikä sen kohtalo tulee olemaan nyt kun me aletaan jatkamaan tätä hommaa. Oli puhetta, että Wake Up Dead olis tehny SIM:in kanssa split-eepeen, mut mä en tiedä yhdistyykö ne bändit jotenkin, se nyt on vielä lähinnä tulevaisuuden asia, mut se Kaaos tulee.

Miten kauan sä Jakke luulet, että sun ääni vielä kestää tollasta hurjaa huutamista ?

Jakke: En mä oikein usko, ett se kestää ihan hirveesti. Kyl se nyt aina keikan tai treenit viikossa kestää mutta kyllä se sit aika paljon pois on jos vaikka keikan heittää. Niinku sillon hieman nuorempana, ei ääntä lähteny yhtään, piti suunnilleen elehtiä että "Tuokaa lisää viinaa" tai muuta...

 

BACK