KAAOSTA KANSAN KAALEIHIN
(Soundi #12 1983)

 

Kaaos on hyvin kuvaava sana: epäjärjestystä, itsensä hallinnan menettäneitä ihmisiä, meteliä ja sekavaa kommunikaatiota. Tampereen seinäkirjoituksissa ja niittitakkien selkämyksissä sana Kaaos viittaa edellisten lisäksi myös valtaa ja järjestystä halveksivaan punkbändiin, jonka raivoisa hardcore-tuotanto lisää mielleyhtymiä: anarkia, luja, nopea ja armoton rock, vakavuus tärkeissä asioissa ja löyhyys Sorbuksen suhteen...
Tampereen punkperinne juontaa juurensa aina tavalla tai toisella Safety Pins-klubiin ja Kaaoksen jätkienkin juuret ovat aidossa 77-meiningissä - joko Safetylla tai Nuukan Nautinnon touhuissa ja Oriveden kuvioissa. Bändejä on jäänyt eräitäkin taakse: Amiraali Nelson, Spitaali, Antikeho, Protesti, Ajatuspoliisi... Kaaos perustettiin maaliskuussa -80, mutta sen miehistö on vaihdellut jatkuvasti.
Yhteisiä oksia on ainakin Bastardsin, Riistettyjen ja Varauksen sukupuiden kanssa. Nykyisen nelijäsenisen kokoonpanon ainoa alkuperäisjäsen on "vokalisti" Jakke, rumpalina on Orivesi-Oulu akselilla liikkuva anarkisti Poko, kitarassa kapealierisestä hatustaan tunnistettava Sidney ja bassossa hiljaisehko, lähes normaalisti pukeutuva Vesku. Bändin keski-ikä on yhdeksäntoista. Kaaos on samassa tilanteessa kuin melkein kaikki Suomen hardcorebändit: keikkoja ei tahdo löytyä mistään ja ainoana kanavana toimii Propaganda-Vileniuksen julkaisupolitiikka. Takanaan Kaaoksella on jo kolme mini-LP:tä/EP:tä (joista mainekkain on ulkomaita myöten arvostusta kerännyt "Totaalinen Kaaos" ja tulossa on siis albumi "Ristiinnaulittu", jolla saattaa olla järisyttävä vaikutus hardcore-piireihin, sillä instrumenttien joukossa on piano(!!?!) ja rujon rypistyksen sekaan on mahtunut peräti kaksi kitarasooloa!

Miten luulette, että tämmöinen otetaan vastaan?

Sidney: Se on kyllä mielenkiintoista nähdä...
Jakke: Me ollaan vähän semmonen -mikä vittu se nyt on- kontrastibändi, että tossa meidän älpeellä on toisaalta mieletöntä meteliä ja toiset biisit on vähän uutta, Killing Jokemaista.
Poko: Mun mielestä se piano on helvetin hyvä kontrasti, kunhan sitä ei vedä pinnalla mitenkään. Sekin syntyi ihan sillai, että Jakke oli laulamassa ja sattui soittamaan pianoa muuten vaan, epäsointuja. Sitten yksi kaveri saatiin soittamaan sitä.
Sidney: Periaatteessa siinä on kuitekin se, että me ei tehdä musiikkia, me tehdään melua, jossa ei paljoa pelata musiikillisilla sävyillä tai tommosilla.
Jakke: Outoja kohtia, sairaita sävyjä.
Poko: Kyllä me ollaan kumminki tän yhteiskunnan puitteissa, ehkä muutenkin, sen verran kaaottisia jätkiä. Tää musiikki kuvaa meidän jokaisen mielentilaa. Mä saan kaikkein parhaat fiilikset jostain helvetin nopeesta: Gangrene tai Disorder...
Jakke: Mä saan parhaat fiilikset jostain Joy Divisionista.
Poko: Sen pitää iskee jotenkin, saada fiilikset aikaan, eikä sitä samaa lässynlässyn-juttua. Pistää liikkelle, pistää aatteeleen, saa sut kuohumaan saatana. Se on musiikissa tärkeätä.

Kaaos-lahko

Nimensä Kaaos-bändi sai, paitsi sanan merkityksestä myös siittä, että "hippirunkuilla" oli aikoinaan Kaamos-bändi, jonka nimestä oli helppoa vääntää anatiteesi punkin käyttöön. Elinvoimaisten vuosien mittaan Kaaos on kerännyt itselleen pienen kannattajakunnan, saa kirjeitä etenkin tytöiltä, löytyy Suosikin karvaapäägalleriasta sijalta 41, ja on tyytyväinen asemaansa hardcoren keulakuvien paineista kärsvien Bastardsin ja Riistettyjen takana.

Jakke: Toi Vilenius ei oikeen paljoa meitä mainosta, mutta ei se meitä haittaa. Paljon parempi, ettei meistä tule mitään sellasta kuin joku Lama oli joskus. Siitä tulee sellaisia paineita, että bändi alkaa yhtäkkiä tehdä outoa musaa ja sit onkin jo ihan ulkona kaikesta.
Sidney: Lama teki ihan oikein: veti homman loppuun asti ja lopetti, kun se ei ollu enää mielekästä.

Oletteko valmiit itse tekemään samoin?

Sidney: Tiedä kun ei oo tullu kohdalle.
Jakke: Tää on semmonen bändi, jota diggaa ihan pieni joukko ja se yritetään pitää samanlaisena. Ei mitään suurta.
Poko: Meistä on helvetin pitkä matka johonkin hevii. Siinä nostetaan joku kitaristi pinnalle ja yleisön ja bändin välillä on kauhea kuilu. Mä haluaisin, että bändi ja yleisö olis täysin sama, eikä mitään rajaa siinä välissä.
Jakke: Sitä me just ollaan!
Poko: Bändi ja yleisö toimii aina yhdessä. Huikkaa vaikka yhdessä. Mua ottaa aivoon, ettei bändit Suomessa uskalla sanoo, että anarkia olis mahdollista täälläkin, eikä vaan tuolla Crass-tyyppisissä jutuissa.

Väkivalta ja päihdeongelma

Suomalaisessa hardcoressa erottuvat kokeneet punk-konkarit Kaaoksen mukaan selvästi nuoremmistaan. Vaikka hardcore kunniakkaasti julistaa punkin alkuperäisideaa "kuka tahansa voi soittaa", ei uuden aallon määrätietoisuus ja yhteiskunnallisuus näy enää kovinkaan hyvin siellä täällä sikiävissä uusissa bändeissä.

Poko: Kyllä ne bändit, joilla on eniten ideaa, on ollu alusta saakka mukana. Noi uudet bändit haluu näyttää vaan väkivaltaa; potkii jotain ja on vitun kovia.
Jakke: Ne vaan soittaa niin nopeeta kun pystyy.
Poko: Kohkaa vaan mukana, ilman mitään päämäärää, että pyrkis muuttaan jotain, edes omaa elämäänsä.
Sidney: Niiden vapaus on sitä, että ne hakkaa toisia, haluaa hallita.
Jakke: Varaus on Suomen kovin. Ainoa, jota me arvostetaan. Vitusti ideaa ja vielä huonompia soittaan kuin me, mikä on aika paljon. Mut tossa puol vuotta sitten, kun joku laitto bändin pystyyn jossain Ypäjällä ja teki pari vitun nopeeta piisiä niin se oli heti Propagandalla. Ei minkäänlaista kontrollia.
Sidney: Sen näkee tolta "Propaganda"-kakkoselta helvetin hyvin. Kuka tahansa on päässy mukaan, kunhan on ollu nopeeta, melua ja anarkistisia nimiä. Sanoista ei niin väliä... jotain "Vittu, viina ja vanhemmat".
Jakke: Eihän ne periaatteessa oo huonoja, mutta...
Poko: ... mä sanoisin, että jätkillä pitää olla ideaa!
Jakke: Me ollaan ainakin siinä mielessä erilainen bändi, että meillä on aika pitkälle sisäistetty kaikki nää jutut.

Onko Kaaos vakava bändi?

Poko: Tavallaan. Sanoitukset on vakavia, mutta muuten me ei olla niin turhan tarkkoja. Mikään ei oo meille loppujen lopuks pyhää. Enkä mä jossain bileissä niin kato sitä musaa, jos siellä on hyvää jengiä.
Jakke: Niin sä katot kellä on viinaa! Me ei olla mitään skateboard-punkkeja, me ollaan Sorbus-punks!
Poko: Suomen bändeistä monet tuhoaa ideansa huikkaamisella.
Sidney: Niin on. Punk on alkoholisoitunut Suomessa.
Poko: On muuten, helvetin pitkälle. Se on tää yhteiskunta: rajoitetaan, rajoitetaan vaan. Eikä suomalaiset punkit tarpeeksi luota itteensä.
Jakke: Suomalaiset bändit on typeriä, paitsi Varaus.
Poko: Mun mielestä Suomessa on helvetin hyviä bändejä.
Jakke: Kovia bändejä on Varaus, Musta Paraati, Geisha, Syyskuu.. No joo: Hanoi Rocks...

On aika lähteä yo-talolle töihin... Kaaos jää vielä käytävälle tyhjentelemään loppuja kepuja. Toimituksen pojat varmaan ilahtuvat, kun maanantaina löytävät niin paljon tyhjiä pulloja. Ne voi viedä vaikka Anttilaan ja ostaa suklaata. Tai jotain.

 

BACK